Hellenic Match Racing Tour 2015

0

 

NOE- DAY_2c-1920To MatchRace είναι ο αγώνας µεταξύ δύο αντιπάλων, από τους οποίους o ένας βγαίνει πάντα νικητής. Ο τρόπος αυτός ανταγωνισµού ξεκίνησε την ιστορία του στον χώρο της ιστιοπλοΐας πριν από 140 χρόνια, όταν το America’sCup διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέρνοντας σε αναµέτρηση δύο ιστιοφόρα σκάφη για τη διεκδίκηση του βαρύτιµου κυπέλλου. Από τότε µέχρι σήµερα οι κανονισµοί του matchracing κατοχυρώθηκαν έτσι ώστε να µπορούν να συµµετέχουν σε κάθε τέτοιον αγώνα δύο όµοια σκάφη, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί µέσα σε ένα συγκεκριµένο πλαίσιο προδιαγραφών.

Η οµοιότητα των σκαφών αναδεικνύει περισσότερο τις ικανότητες των αθλητών που συµµετέχουν σε έναν τέτοιο αγώνα και για αυτό ο νικητής βασίζεται περισσότερο στις ανθρώπινες δυνάµεις παρά στην τεχνολογική εξέλιξη του σκάφους του.

NOE- DAY_2b-1920ΤoHellenicMatchRacingTour είναι η κορυφαία ελληνική ιστιο-πλοϊκή διοργάνωση που πραγµατοποιείται µε τη συµµετοχή των καλύτερων Ελλήνων ιστιοπλόων µε την υποστήριξη του ΕΟΤ και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονοµίας, Υποδοµών, Ναυτιλίας και Τουρισµού. Ακολουθώντας τους κανονισµούς αυτού του είδους αγώνα αλλά και τα προνόµια των ελληνικών θαλασσών αποτελεί ιδανικό πρεσβευτή της χώρας µας για τον αθλητισµό γενικότερα, την ιστιοπλοΐα ειδικότερα και, φυσικά, το βασικό τουριστικό προϊόν µας, καθώς µας ταξιδεύει σε µερικές από τις πιο όµορφες παραθαλάσσιες τοποθεσίες µε σκοπό τη διεθνή τουριστική προβολή της χώρας µέσω της συνεργασίας της διοργανώτριας εταιρείας Icarus Sailing Media µε τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού.

Μετά από την πρώτη επιτυχηµένη διεξαγωγή του το 2014, το Hellenic Match RacingTour, έχει αποκτήσει µια ισχυρή θέση στον χώρο του αθλήµατος. Το 2015 η διοργάνωση πραγµατοποιήθηκε σε τέσσερα στάδια µε τη συµµετοχή κορυφαίων ιστιοπλόων.

NOE- DAY_1b-1920Το εναρκτήριο λάκτισµα του πρώτου αγώνα του Hellenic Match Racing Tour 2015, του HMRT-SaniCup, δόθηκε στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του SaniResort στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής (1-3 Μαΐου). Οι συµµετοχές περιελάµβαναν τις τέσσερις πρώτες οµάδες της περυσινής διοργάνωσης, τη ‘Nespresso VMGTeam’ µε κυβερνήτη τον Παναγιώτη Μάντη, τη ‘SolgarUrsaMinor’ του Ιάσονα Σπανοµανώλη, την ‘Tsoulfas SailingT eam’ του Θοδωρή Τσουλφά και την ‘DarkandStormy’ του Στρατή Ανδρεάδη, µαζί µε τέσσερις διεθνείς κορυφαίες οµάδες προερχόµενες από τη Φινλανδία, τη ∆ανία, τη Σουηδία και την Τουρκία, αλλά και τέσσερις από τη Θεσσαλονίκη.

NOE- DAY_1a-1920Η οµάδα Nespresso VMGTeam του Παναγιώτη Μάντη διατήρησε το αήττητό της (11-0 στις νίκες) και εξασφάλισε τη συµµετοχή της στον µεγάλο τελικό. Μολονότι αήττητοι στην προκριµατική φάση, ο Παναγιώτης Μάντης και η Nespresso VMGTeam, γνώρισαν την ήττα µε 2-0 από την TeamAlandia-GPBatteries. Η οµάδα από τη Φινλανδία, αν και είχε χάσει τη µεταξύ τους µονοµαχία στα προκριµατικά, στον τελικό κατάφερε µε άψογη στρατηγική να αναδειχτεί νικήτρια του HMRT-SaniCup.

Συνεπές στο ραντεβού του µε το κοινό της Πάρου (22 – 24 Μαΐου), το Hellenic Match RacingTour έπιασε και φέτος λιµάνι στο πανέµορφο νησί των Κυκλάδων που αποδείχτηκε γούρικο για τρεις ηµέρες για την οµάδα της HellenicPolice, η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά στη συνολική παρουσία της στη διοργάνωση στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Στον τελικό, ο Αλέξανδρος Ταγαρόπουλος και το πλήρωµά του, έκαναν την ανατροπή, καθώς αν και βρέθηκαν να χάνουν µε 1-0 από την περυσινή νικήτρια του αγώνα της Πάρου, Solgar Ursa Minor, εντούτοις, κατάφεραν να επικρατήσουν µε 2-1 και να καταλάβουν την 1η θέση.

NOB- DAY_3c-1920Ακόµη ένα έντονο τριήµερο γεµάτο δυνατές ιστιοπλοϊκές µονοµαχίες ξεκίνησε στον Ναυτικό Όµιλο Βουλιαγµένης (25-27 Σεπτέµβρη), ο οποίος φιλοξένησε τον τρίτο σταθµό του HellenicMatchRacingTour 2015. ∆υνατό ξεκίνηµα έκανε η οµάδα Solgar Ursa Minor του Ιάσονα Σπανοµανώλη που σηµείωσε 5 συνεχόµενες νίκες. ∆ικαιώνοντας τον τίτλο του φαβορί, ο Παναγιώτης Μάντης και η Nespresso VMGTeam ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, επικρατώντας στον τελικό της Solgar Ursa Minor του Ιάσονα Σπανοµανώλη. Με την κούραση από την υπερπροσπάθεια στα ηµιτελικά να βαραίνει τις πλάτες τους, οι Nespresso VMGTeam και Solgar Ursa Minor µπήκαν επί ίσοις όροις στον µεγάλο τελικό του 3ου σταθµού του Hellenic Match RacingTour, για να διεκδικήσουν µε όλες τους τις δυνάµεις το βαρύτιµο τρόπαιο. Η οµάδα του Ιάσονα Σπανοµανώλη ήταν αυτή που προηγήθηκε στις µεταξύ τους νίκες, κάνοντας το 1-0 (ο τίτλος κρινόταν στις 20). Αν και βρέθηκε πίσω στο ξεκίνηµα της 2ης κούρσας των τελικών, ο Τάκης Μάντης και η οµάδα του, κατάφεραν να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση και να φτάσουν παλικαρίσια στην πρώτη θέση.

icarus3-1920Στις πανέµορφες εγκαταστάσεις του Ναυτικού Οµίλου Ελλάδος επέστρεψαν και φέτος οι πρωταγωνιστές του Hellenic Match Racing Tour 2015 για να ρίξουν την αυλαία της διοργάνωσης (3-4 Οκτωβρίου). Η οµάδα Nespresso VMGTeam του Παναγιώτη Μάντη επικράτησε της αµιγώς γυναικείας Duende της Μαρίας-Χριστίνας Κοντογιαννοπούλου µε 2-0 στις νίκες. Με το ίδιο σκορ, η SolgarUrsaMinor του Ιάσονα Σπανοµανώλη άφησε εκτός ηµιτελικών την οµάδα του Ναυτικού Οµίλου Θεσσαλονίκης µε καπετάνιο τη Μαρία Τσαουσίδου και η DarknStormy Salty Bag του Στρατή Ανδρεάδη την Tsoulfas SailingTeam του Θοδωρή Τσουλφά. Την τετράδα των ηµιτελικών συµπλήρωσε η οµάδα της Ελληνικής Αστυνοµίας µε σκίπερ τον Αλέξανδρο Ταγαρόπουλο. Η Nespresso VMGTeam του Παναγιώτη Μάντη κατάφερε να τερµατίσει για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά στην 1η θέση του Tour, γράφοντας ιστορία στον θεσµό. Η αγωνία για τους εκλεκτούς φίλους της ιστιοπλοΐας βρισκόταν στο κατακόρυφο στον ειδικά διαµορφωµένο χώρο του ΝΟΕ όσο πλησίαζε η ώρα του µεγάλου τελικού. Η Nespresso VMGTeam, θέλοντας να δικαιολογήσει τον τίτλο του φαβορί, ξεκίνησε δυνατά στη σειρά των τελικών σηµειώνοντας 2 νίκες. Με τα περιθώρια να στενεύουν η οµάδα της Ελληνικής Αστυνοµίας µείωσε σε 2-1, ωστόσο η οµάδα του Παναγιώτη Μάντη δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Με άψογη στρατηγική, η Nespresso VMG κατάφερε να γευτεί για 2η συνεχόµενη χρονιά τη χαρά της επιτυχίας.

Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν η SOLGAR, µια εταιρεία παγκοσµίως γνωστή για την αποστολή που έχει αναλάβει να παρέχει στους πελάτες της υψηλής ποιότητας συµπληρώµατα διατροφής, η QatarAirways, η Κορυφαία Αεροπορική Εταιρεία (σύµφωνα µε τα βραβεία Skytrax 2015) µε στόλο 166 αεροσκαφών που ταξιδεύει σε 152 µοναδικούς προορισµούς, τα ρολόγια EDOX ως επίσηµος χρονοµέτρης, και το Single Malt Whisky TALISKERSKYE που προσφέρει µια ιδιαίτερα γλυκιά, καπνιστή και θαλασσινή γεύση.

Μεγάλος χορηγός στον τελικό του HMRT 2015 ήταν η εταιρεία Nespresso, που πρόσφερε στους καλεσμένους της διοργάνωσης εκλεκτές ποικιλίες καφέ και coffeecocktails.

Φωτογραφίες: © Icarus Sailing Media

Share.

About Author

Leave A Reply