Ocean Alexander 70E

0

H Alexander Marine, το πέµπτο µεγαλύτερο ναυπηγείο superyacht στην υφήλιο, παρουσίασε το νέο Ocean Alexander 70e, το πρώτο της νέας σειράς Evolution. Αυτό ήταν µάλιστα και το πρώτο σκάφος της εταιρείας που ναυπηγήθηκε στην Αµερική. Το σκάφος σχεδίασε ο Evan K. Marshall, γνωστός σχεδιαστής megayacht. Το 70e αποπνέει την πολυτέλεια σε κάθε λεπτοµέρεια, ενώ είναι σχεδιασµένο έτσι ώστε να µπορεί να το χειριστεί ένας άνθρωπος µόνος του. Στα δυνατά σηµεία του 70e συγκαταλέγεται το σύστηµα πρόωσης, το άνετο εσωτερικό και οι µεγάλες γυάλινες επιφάνειες. Η σωστή του σχεδίαση εξαφανίζει θορύβους και κραδασµούς. Υπάρχει η στάνταρ έκδοση αλλά µπορούν να γίνουν επεµβάσεις από τον ιδιοκτήτη. Το νέο 70e έχει δώσει ιδιαίτερη σηµασία στη λεπτοµέρεια και τις απαραίτητες ευκολίες που χρειάζεται ένα σκάφος 21 µέτρων που προορίζεται για χρήση από τον ίδιο τον ιδιο-κτήτη του.

Το σκάφος έχει στιβαρή κατασκευή, είναι πολυτελές και χρησιµοποιεί πολλές τεχνολογικές ευκολίες εν γένει. Αυτό που εκτιµούν, ωστόσο, περισσότερο οι πελάτες του 70e είναι το δυνατό σύστηµα πρόωσης, αλλά και οι µεγάλες γυάλινες επιφάνειες που αφήνουν το φως να πληµµυρίσει το εσωτερικό. Βασικό χαρακτηριστικό επίσης του σκάφους είναι ότι το µηχανοστάσιο έχει αποµονώσει τους θορύβους της µηχανής αλλά και τους ενοχλητικούς κραδασµούς, κάνοντας την κρουαζιέρα ακόµα πιο ευχάριστη. Όπως όλα τα µοντέλα του ναυπηγείου, το σκάφος έρχεται έτοιµο προς παράδοση ‘µε το κλειδί στο χέρι’, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον προσθήκες εξοπλισµού, γεγονός που εκτιµούν όλοι οι παλιοί πελάτες της εταιρείας. Η υδραυλική πλατφόρµα µπάνιου, το hardtop, τα joystick για τον χειρισµό των δύο µηχανών, έρχονται ως στάνταρ εξοπλισµός. Το 70e ναυπηγείται από τη Merritt Island Boat Works στο νησί Merritt της Φλόριντα των ΗΠΑ. Το σκάφος διαθέτει ένα τεράστιο για τις διαστάσεις του σαλόνι, µε πανοραµική ανεµπόδιστη θέα που αφήνει το φως να το διαπερνά. Το σαλόνι είναι χωρισµένο σε δύο περιοχές, ένα καθιστικό πίσω και µία τραπεζαρία κεντρικά. Η κουζίνα είναι µεγαλύτερη από όσο θα περίµενε κανείς, µε πολλές ανέσεις και τοποθετηµένη στη σωστή θέση, ώστε να διευκολύνεται η διαβίωση εντός του σκάφους. Το πίσω κόκπιτ έχει επίσης ένα καθιστικό-τραπεζαρία µε εµπρόσθιο προσανατολισµό και τραπέζι από ξύλο τικ, που χωράει µάλιστα και επιπλέον καρέκλες ώστε να φιλοξενήσει µέχρι και έξι άτοµα. Και βέβαια υπάρχει άλλο ένα καθιστικό στην πλώρη. Κάτω, θα βρει κανείς τέσσερις ευρύχωρες καµπίνες που µπορούν να κοιµίσουν µέχρι και 8 άτοµα, συµπεριλαµβανοµένης µιας master σουίτας µε µεγάλα παράθυρα που προσφέρει την καλύτερη θέα και είναι και πολύ φωτεινή. Επίσης, µπορεί να προβλεφθεί και χώρος για ένα άτοµο πλήρωµα. Ωστόσο η φιλοσοφία του σκάφους απευθύνεται σε ιδιοκτήτες που ξέρουν και µπορούν να χειριστούν το σκάφος τους χωρίς βοήθεια, εκµεταλλευόµενοι έτσι την ιδιωτικότητα που προσφέρει ένα σκάφος. Το εσωτερικό είναι φωτεινό και χαρακτηρίζεται από διαχρονικές σχεδιαστικές γραµµές που δίνουν µια ζεστή και φιλόξενη αίσθηση. Τα ποιοτικά υλικά και το προσεγµένο φινίρισµα δίνουν την αίσθηση της πολυτέλειας που αποπνέει το σκάφος. Οριζόντια ξύλινα δοκάρια κάνουν το σκάφος να φαίνεται µακρύτερο. Το 70e διαθέτει ένα µεγάλο flybridge 12 µέτρων, µε µπαρ, σκίαστρο, τραπεζαρία, κουζίνα και γκριλ, εκτός από τα κοντρόλ του πιλοτήριου.

Το 70e δεν είναι µόνο ένα οικογενειακό σκάφος αλλά έχει και έναν σπορτίφ χαρακτήρα. Είναι το πρώτο σκάφος της Ocean Alexander που διαθέτει δύο Volvo Penta IPS1200 900 ίππων. Σε συνδυασµό µε τις δυναµικές γραµµές της γάστρας του, τη σοφιστικέ αρχιτεκτονική του και την ελαφριά του κατασκευή, το σκάφος φτάνει τους 27 κόµβους σε ταχύτητα.

Με την ταχύτητα στους 15 κόµβους το σκάφος έχει εµβέλεια 300 ναυτικά µίλια. Όσον αφορά τη µετάδοση, λίγα σκάφη στην κατηγορία του είναι εξοπλισµένα µε pod drive, που είναι πολύ πιο αποτελεσµατικά από την απευθείας µετάδοση µε άξονα και, φυσικά, πολύ πιο ευέλικτα, ειδικά σε χαµηλές ταχύτητες, όπως για παράδειγµα στους χειρισµούς µέσα στο λιµάνι, όπου το πηδάλιο δεν είναι τόσο αποτελεσµατικό. Η πλατφόρµα του µπάνιου µπορεί να φιλοξενήσει ένα µικρό tender για µεταφορά, ενώ προσφέρει εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα. Στο 70e έχει επίσης δοθεί ιδιαίτερη σηµασία από την Ocean Alexander στο θέµα της ασφάλειας, µε πολλές λειτουργικές καινοτοµίες, που δεν είναι εµφανείς µε την πρώτη µατιά.

 

Ocean Alexander

Η Ocean Alexander ιδρύθηκε το 1977 στην Ταϊπέι από τον επιχειρηµατία Alex Chueh και τον γνωστό σχεδιαστή σκαφών Ed Monk, Jr. Το πρώτο σκάφος που γεννήθηκε από τη συνεργασία Monk-Chueh ήταν το Mark I Classic. Το 1977 το σκάφος µελετήθηκε και σχεδιάστηκε και έναν χρόνο µετά καθελκύστηκε το πρώτο µοντέλο. Με ναυπηγεία και εγκαταστάσεις στην Ταϊβάν και την Κίνα, η Alexander Marine κατάφερε να γίνει µία από τις µεγαλύτερες εταιρείες σκαφών στην Ασία. Η Alexander Marine έχει τη βάση της στο Kaohsiung της Ταϊβάν. Τα σκάφη της εταιρείας ξεκινούν από τα 70 πόδια και φτάνουν τα 155 µε τρεις ορόφους και διατίθενται σε όλο τον κόσµο, κυρίως, όµως, στις ΗΠΑ.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος 21,49 μέτρα
Μήκος Ισάλου 18,19 μέτρα
Μέγιστο πλάτος 5,49 μέτρα
Βύθισμα 1,35 μέτρα
Εκτόπισμα 35,380 κιλά
Κινητήρες Twin Volvo IPS1200
Γεννήτριες 2X Northern Lights® 20 KW
Χωρητικότητα καυσίμου 3.936 λίτρα
Χωρητικότητα νερού 1.136 λίτρα

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © Forest Johnson

Share.

About Author

Leave A Reply