H Rolex υπερήφανη χορηγός των βραβείων Oscar υποστηρίζει 4 βραβευμένους σκηνοθέτες

0

Η Rolex συνδέεται εδώ και δεκαετίες με την ιστορία του κινηματογράφου, μέσα από αμέτρητες θρυλικές ταινίες  στις οποίες «πρωταγωνίστησαν» τα ρολόγια Rolex.

Το 2017, η Rolex επισημοποίησε  τους ισχυρούς δεσμούς της με τον κινηματογράφο εγκαινιάζοντας  τη συνεργασία της με την Ακαδημία Κινηματογράφου (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) ως Υπερήφανη Χορηγός  των Oscar® και Founding Supporter του Academy Museum of Motion Pictures.

Η Rolex με υπερηφάνεια υποστηρίζει την Ακαδημία Κινηματογράφου, αναγνωρίζοντάς την ως τον κορυφαίο θεσμό της κινηματογραφικής τέχνης ο οποίος καταγράφει και διαφυλάττει την ιστορία του κινηματογράφου, ενώ παράλληλα βραβεύει τις εξαιρετικές δημιουργίες.  Αποστολή της Ακαδημίας είναι να ξεχωρίσει και να υποστηρίξει την αριστεία στις κινηματογραφικές τέχνες και τις επιστήμες, να εμπνεύσει τη φαντασία και να συνδέσει τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας ως μέσο τις κινηματογραφικές ταινίες.

Για την Rolex η Ακαδημία Κινηματογράφου είναι ο ιδανικός συνεργάτης για την προώθηση και καλλιέργεια της τέχνης του κινηματογράφου.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το 2017 κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων  Oscar, προβλήθηκε μια ταινία μικρής διάρκειας που  παρουσίαζε τη φιλοσοφία που συνδέει τη Rolex με τον κινηματογράφο και περιλάμβανε αξέχαστες σκηνές από ταινίες στις οποίες οι θρυλικοί χαρακτήρες φορούσαν στον καρπό τους ιστορικά μοντέλα  Rolex. Τα ρολόγια της Rolex επιλέγονται συχνά από τους σκηνοθέτες για τις ανάγκες της ταινίας ή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανήκουν στην προσωπική συλλογή των ίδιων των ηθοποιών.  Αυτή η ταινία μπορεί να θεωρηθεί ένα συνοπτικό μόνο «στιγμιότυπο» της  Rolex από όλη την κινηματογραφική της ιστορία, καθώς υπάρχουν πολλές ακόμα ταινίες που μπορούν να προστεθούν στον ήδη εντυπωσιακό κατάλογο.

Φέτος, κατά τη διάρκεια της 90ης Απονομής των Βραβείων Oscar, προβλήθηκε ένα φιλμ που παρουσίασε τέσσερις σημαντικούς σκηνοθέτες και Testimonees της Rolex που έχουν όλοι τους βραβευθεί στο παρελθόν με το Oscar  σκηνοθεσίας. Πρόκειται για την Kathryn Bigelow, τον James Cameron, τον  Alejandro G. Iñárritu και τον Martin Scorsese. Αυτοί οι Testimonees της Rolex είναι αυθεντίες στον τομέα της σκηνοθεσίας, καθώς ο καθένας τους με το δικό του μοναδικό στυλ και την προσωπικότητά του συνέβαλε στη δημιουργία των πιο αξέχαστων κινηματογραφικών εμπειριών, επαναπροσδιορίζοντας την τέχνη της αφήγησης στην οθόνη.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ

Η Rolex υποστηρίζει εκείνους που επιτυγχάνουν να κατακτήσουν το υψηλότερο επίπεδο στον τομέα τους, είτε στον αθλητισμό είτε στον κινηματογράφο και τις τέχνες.

Η Kathryn Bigelow, ο James Cameron, ο Alejandro G. Iñárritu και ο Martin Scorsese έχουν κατακτήσει την κορυφή στον τομέα της σκηνοθεσίας, καθώς οι ταινίες τους έχουν αντέξει την πιο δύσκολη δοκιμασία: το χρόνο. Ως σκηνοθέτες, αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του να συλλαμβάνουν  μια  στιγμή μέσα στο χρόνο και μέσα από  το έργο τους να τη μετουσιώνουν σε κομμάτι της ερμηνείας του κόσμου, μέσα από μια καλλιτεχνική οπτική.

Οι τέσσερις αυτοί σκηνοθέτες μπορούν μέσα από την τέχνη τους να συνδέονται με όλους ανεξαρτήτως τους ανθρώπους  βοηθώντας τους να διευρύνουν τους κόσμους τους δίνοντας τη δυνατότητα  να ανακαλύψουν νέα πράγματα.

Ο James Cameron – πρώτος Testimonee της Rolex στον τομέα του κινηματογράφου και μέλος της οικογένειας της Rolex εδώ και πολλά χρόνια, η Kathryn Bigelow, ο Alejandro G. Iñárritu και ο Martin Scorsese, έχουν κερδίσει συνολικά για τις ταινίες τους 57 βραβεία Oscar.

KATHRYN BIGELOW

Είναι η πρώτη και μοναδική γυναίκα που έχει βραβευτεί με το Oscar Σκηνοθεσίας. Με το δυναμισμό της οπτικής της αφήγησης, την ένταση και την επιλογή των θεμάτων  της πετυχαίνει κάθε φορά την αλλαγή, επαναπροσδιορίζοντας το τοπίο του σύγχρονου κινηματογράφου.  Η Αμερικανίδα σκηνοθέτης – που είναι επίσης η ίδια συγγραφέας και παραγωγός  πολλών ταινιών της – έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία με τον τίτλο The Loveless, το 1981 και στη δεκαετία του 1990 σκηνοθέτησε μια τριλογία ταινιών δράσης, τις Blue Steel (1989), Point Break (1991) and Strange Days (1995), με τις οποίες τάραξε τα νερά των συμβατικών ταινιών δράσης. Με τις μετέπειτα ταινίες της, The Hurt Locker (2008) και Zero Dark Thirty (2012),  καταξιώθηκε ως ένα από τα μεγάλα ονόματα του Hollywood στα θρίλερ πολιτικής δράσης. Για το The Hurt Locker, η Bigelow κέρδισε τα βραβείο Oscar καλύτερης φωτογραφίας και καλύτερης σκηνοθεσίας.  Με την πιο πρόσφατη ταινία της, το Detroit , η Bigelow σκηνοθέτησε και παρήγαγε μια ταινία, βασισμένη στους Detroit Riots του 1967, σχετικά με τη φυλετική βία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ταινίες της αποτελούν μια κριτική της πολιτικής και καθιέρωσαν την σκηνοθέτη ως αληθινή συγγραφέα. Η ίδια, αντιμετωπίζει τις ταινίες της σαν δημοσιογραφικές εμπειρίες.

JAMES CAMERON

Ο James Cameron είναι καταξιωμένος σκηνοθέτης και εξερευνητής. Ως σκηνοθέτης, συγγραφέας και παραγωγός είναι υπεύθυνος για μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες ταινίες των τελευταίων τριών δεκαετιών: Ο Εξολοθρευτής (1984), Aliens (1986), Η Άβυσσος (1989), Εξολοθρευτής 2: Ημέρα της κρίσης (1991), True Lies (1994), Titanic (1997) και Avatar (2009). Οι ταινίες του έχουν ανοίξει νέα μονοπάτια στα οπτικά εφέ και έχουν κερδίσει αμέτρητες διακρίσεις στην Αμερική και παγκοσμίως. Το Avatar είναι η ταινία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία ενώ και ο Τιτανικός κατείχε το ίδιο ρεκόρ για 12 χρόνια. Οι ταινίες του Cameron  έχουν κερδίσει επίσης πολλές υποψηφιότητες και βραβεία.   Πιο συγκεκριμένα, ο Τιτανικός έλαβε 14 υποψηφιότητες  και κέρδισε 11  Όσκαρ μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Μοντάζ.

Ο Cameron φοράει Rolex για αρκετές δεκαετίες, ενώ ρολόγια Rolex εμφανίζονται σε πολλές σκηνές στις ταινίες του.  Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Τιτανικού είχε δώσει στον  ηθοποιό Bill Paxton να φορέσει ένα εμβληματικό Submariner.  » Οι μεγάλες ταινίες γίνονται από τις λεπτομέρειες και όχι μόνο από μερικές λεπτομέρειες – από κάθε λεπτομέρεια», λέει ο Cameron. «Ένα Rolex δεν είναι μόνο ένα ωραίο ρολόι και ένα αριστούργημα της μηχανικής, είναι επίσης πολύ ανθεκτικό. Είναι ένα ρολόι που μπορείς να έχεις μαζί σου σε οποιοδήποτε περιβάλλον και να αντέχει την πίεση. Έτσι, το μήνυμα που  περνάει στον κόσμο είναι ότι και ο χαρακτήρας της ταινίας μπορεί να αντέξει την πίεση, με οποιοδήποτε κόστος ».

ALEJANDRO G. IÑÁRRITU

Νικητής του Oscar Σκηνοθεσίας για δύο συνεχόμενες χρονιές  (Birdman / 2015, The Revenant / 2016), ο Alejandro G. Iñárritu είναι  γνωστός για την εξερεύνηση της ανθρώπινης κατάστασης σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό του οπτικό στυλ.  Η τελευταία του ταινία CARNE y ARENA (Virtually present, Physically invisible), είναι μια έννοια της εικονικής πραγματικότητας που βασίζεται σε προσωπική εμπειρία. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2017 και βραβεύτηκε με ένα  Oscar ειδικής κατηγορίας στο ένατο ετήσιο Governors Awards, το πέμπτο βραβείο Oscar για τον Iñárritu. Σύμφωνα με την  Ακαδημία το βραβείο δόθηκε ειδικά ως «αναγνώριση σε έναν οραματιστή και μεγάλη δύναμη στην αφήγηση σκηνοθέτη». Ο  Iñárritu υπήρξε  Μέντορας στο πρόγραμμα  Rolex Mentor και Protégé Arts Initiative στην κατηγορία του κινηματογράφου την περίοδο 2014-2015 και ο  μαθητής του  έπαιξε στην ταινία του  The Revenant.

Ο χρόνος είναι ένα βασικό στοιχείο σε όλες του τις ταινίες.  Όπως λέει ο ίδιος «η ζωή μας είναι πολυδιάστατη, αλλά ο χρόνος είναι γραμμικός, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό. Ο κινηματογράφος είναι μια δισδιάστατη πραγματικότητα μέσα σε ένα πλαίσιο, γι ‘αυτό είναι τόσο απελευθερωτικό και εθιστικό. »

MARTIN SCORSESE

O Martin Scorsese είναι μια επιβλητική μορφή στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς άσκησε μια βαθιά επίδραση στη μορφή της τέχνης που έγινε η επαγγελματική του ιδιότητα από πολύ νεαρή ηλικία. Σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος, με μια καριέρα 50 ετών και πολλές ταινίες στο ενεργητικό του- πολλές από τις οποίες θεωρούνται οι καλύτερες ταινίες όλων των εποχών- είναι  παθιασμένος εραστής της δημιουργίας ταινιών, με τις οποίες αφύπνισε τη συνείδησή του κοινού για τη διαφύλαξη της τέχνης του κινηματογράφου.

Μεγάλωσε στη «Μικρή Ιταλία» της Νέας Υόρκης και έκανε τις πρώτες του ταινίες στα τέλη της δεκαετίας του 1960 κάνοντας τον κόσμο να αναθεωρήσει την ιδέα που είχε ως τότε για τον κινηματογράφο με ταινίες όπως  το Mean Streets (1973), το Taxi Driver (1976) και το Raging Bull (1980). Ο μοναδικός συνδυασμός της τέχνης, του ταλέντου και της γενναιοδωρίας του εξακολουθεί να εμπνέει τους άλλους σκηνοθέτες και το κοινό σε όλο τον κόσμο.

Και καθώς οι λεπτομέρειες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην αφήγηση μιας ιστορίας στην οθόνη,  ο Scorsese επέλεξε για ορισμένες από τις πιο εμβληματικές ταινίες του  ρολόγια Rolex, με μια ιδιαίτερη προτίμηση στο Oyster Perpetual Day-Date. Το 2008, ο Scorsese στα πλαίσια του θεσμού  Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative ήταν Μέντορας της νεαρής Αργεντινής σκηνοθέτιδας Celina Murga, η οποία βρισκόταν στο πλευρό του στα γυρίσματα της ταινίας Shutter Island (2010).

Share.

About Author

Leave A Reply