Με φωτογραφική ματιά, μια διεθνής διάκριση αφορμή για συζήτηση

0

Κέρδισες το 1o βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας Yacht Racing image 2015. Μια διάκριση που θεωρούμε ότι δεν είναι μόνο προσωπική σου επιτυχία αλλά και εθνική, γιατί προωθεί την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο. Τι έχεις αποκομίσει από όλη αυτή την εμπειρία;

Εύχομαι να έχουμε τη δύναμη να μπορούμε να χαιρόμαστε με κάθε επιτυχία κάθε ενός που προσπαθεί και διακρίνεται, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτό γίνεται στο εξωτερικό και αποδεικνύει τη δύναμη μας σαν λαού, όπως νομίζω ότι κάθε Έλληνας που λαμβάνει μια διάκριση σε οποιονδήποτε τομέα είναι περήφανος που είναι Έλληνας και πάντα σκέφτεται την πατρίδα. Προσωπικά έχω αποκομίσει πάρα πολλά θετικά στοιχεία από την όλη διαδικασία, και ελπίζω να μου δοθεί η δυνατότητα να τα αξιοποιήσω όπως πρέπει.

Ο νικητής του Volvo Ocean Race ιστιοπλόος Ian Walker είπε ότι η ιστιοπλοΐα είναι ένα σπορ ζωής . Εσύ που φωτογραφίζεις τους αθλητές πώς το βλέπεις;

 Επειδή είχα την τύχη να βρεθώ πολύ κοντά σε αυτόν τον σπουδαίο ιστιοπλόο διαπίστωσα από κοντά αυτά που είπε, και με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, όπως επίσης θέλω να προσθέσω ότι για έμενα η τέχνη της φωτογραφίας είναι τέχνη ζωής, και προσπαθώ να τα συνδυάζω και τα δύο.

Στην Ελλάδα Ο χώρος της φωτογράφισης αθλητικών γεγονότων στη θάλασσα είναι κορεσμένος;

Πιστεύω ότι κορεσμός δεν υπάρχει, πάντα υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης ταλέντων, αρκεί αυτό να λειτουργεί αξιοκρατικά και όχι με άλλα κριτήρια.

Υπάρχει ανταγωνισμός από επαγγελματίες του εξωτερικού;

Φυσικά και υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός από συναδέλφους του εξωτερικού, άλλωστε ο υγιής ανταγωνισμός είναι θεμιτός γιατί σε κάνει να προσπαθείς περισσότερο να ξεπεράσεις τις δυνατότητες σου αλλά και του ανταγωνιστή σου. Νομίζω, άλλωστε, ότι κάτι τέτοιο έγινε και με τον διαγωνισμό που κέρδισα, αν σκεφτείτε ότι εκεί συμμετείχαν φωτογράφοι που θεωρούνται κορυφαίοι στο είδος, που μερικούς είχα και την ευχαρίστηση να τους γνωρίσω από κοντά και να ανταλλάξουμε απόψεις.

Ποια πιστεύεις ότι είναι τα θέματα που γίνονται τροχοπέδη για την οργάνωση θαλασσινών αγώνων;

Από την έως τώρα εμπειρία μου στην παρακολούθηση ιστιοπλοϊκών αγώνων του εξωτερικού, θα σας αναφέρω τέσσερα από τα θέματα που πιστεύω ότι θα πρέπει να δίνονται σημασία για την σωστή διεξαγωγή αγώνων. Πρώτον, θα πρέπει ο διοργανωτής να ξέρει τι είδους αγώνα θέλει να κάνει. Δεύτερον, τα αποτελέσματα να βγαίνουν με όσο το δυνατόν πιο αντικείμενο τρόπο. Τρίτον, να υπάρχει πνεύμα συνεργασίας. Και τέταρτον, και πολύ σημαντικό, να γίνεται σωστή προβολή του αγώνα από ειδικούς, και όχι να επιλέγονται άτομα με γνώμονα τις προσωπικές και μόνον σχέσεις.

Ποιες είναι οι δυσκολίες της δουλειάς;

Οι βασικότερες δυσκολίες της δουλειάς είναι η αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών, γιατί έχουμε να κάνουμε με δύο πολύ δυνατά στοιχεία της φύσης, τον αέρα και το νερό, που σε συνδυασμό μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα που πολλές φόρες μπορεί να γίνει και πολύ επικίνδυνο.

Τα σχέδια σου για το μέλλον;

Τα σχέδια μου για το μέλλον είναι να μου δίνεται η δυνατότητα να καλύπτω μεγάλες ιστιοπλοϊκές διοργανώσεις με τον τρόπο και τις δυνατότητες που θέλω.

Αν σου ζητούσε ένας νέος φωτογράφος να τον καθοδηγήσεις τι θα τον συμβούλευες;

Η προσωπική μου συμβουλή σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο είδος είναι, πρώτα από όλα, να αγάπανε πραγματικά αυτό που πάνε να κάνουν, να έχουν υπομονή και επιμονή σε ό,τι κάνουν, δηλαδή να είναι εστιασμένοι πάντα στον στόχο τους, και, βέβαια, να έχουν και γερό στομάχι…

Ως φωτογράφος ιστιοπλοϊκών αγώνων οι συνθήκες λήψεων είναι κάποιες φόρες πολύ δύσκολες. Πες μας λιγάκι για τον εξοπλισμό σου.

Πολλές είναι οι φόρες που οι συνθήκες είναι δύσκολες, για να μην πω τις περισσότερες φόρες, αφού έχω να κάνω με το θαλασσινό νερό και εκεί τα φωτογραφικά εργαλεία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί δοκιμάζονται πολύ σκληρά.

Έχω επιλέξει και χρησιμοποιώ γι’ αυτόν τον λόγο συγκεκριμένη εταιρεία, η ο οποία έχει γίνει και υποστηρικτής μου, παρέχοντάς μου τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να μπορώ να πετυχαίνω τον στόχο μου για καλύτερες λήψεις.

Πιστεύεις ότι μετά τη βράβευσή σου ως καλύτερου φωτογράφου ιστιοπλοϊκών αγώνων του 2015, η συμπεριφορά των ανθρώπων του χώρου θα αλλάξει;

Σίγουρα, όσον άφορα το εξωτερικό η δουλειά μου έγινε πιο αναγνωρίσιμη και, σαφώς, σε κάποιο βαθμό αλλάζει και η συμπεριφορά της αντιμετώπισης μου από τους υπευθύνους που ασχολούνται με τον χώρο.

Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο αυτό ισχύει στη χώρα μας ακόμα, αφού δυστυχώς τα κριτήρια για συνεργασίες βασίζονται σε άλλες σχέσεις και όχι τόσο με γνώμονα την ποιότητα του αποτελέσματος.

Πες μας κάποια στοιχεία για την φωτογραφία που διάλεξες να στείλεις στον διαγωνισμό και σε έκανε να ξεχωρίσεις.

Η φωτογραφία έγινε στην περιοχή του Φαλήρου. Η ομάδα sailingteam78, που αποτελείται από τον Αντώνη Τσιμπουκέλη και τον Στέλλιο Νούτσο, πίστεψαν σε αυτό που ήθελα να κάνω.

Έτσι, μετά την πολύ καλή επικοινωνία μας, πέρασαν πολύ κοντά μου και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία για τη συγκεκριμένη λήψη.

Θα ήθελα να τονίσω ότι στη φωτογραφία δεν έγινε καμιά περεταίρω επεξεργασία, και, επίσης, την επέλεξα αφού είχα ήδη άλλες δυο φωτογραφίες που ετοιμαζόμουν να στείλω, τις οποίες και άφησα στην άκρη μόλις έβγαλα την συγκεκριμένη.

Σκέφτεσαι να κάνεις κάτι ώστε να μπορέσεις να δείξεις σε νέους ανθρώπους τα μυστικά της δουλειάς σου;

Θα ήθελα να μπορέσω αν μου δοθεί η δυνατότητα να μεταφέρω σε νέους φωτογράφους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο είδος φωτογραφήσεων κάποιες από τις γνώσεις μου στα θέματα λήψεων, αλλά και σε θέματα ασφάλειας, που δυστυχώς προκύπτουν λόγω των συνθηκών.

Με τι αλλά είδη φωτογραφήσεων σου αρέσει να ασχολείσαι;

Είναι πολλά τα θέματα που μου αρέσει να ασχολούμαι εκτός από τους αγώνες ιστιοπλοΐας, ιδιαίτερα θέματα με κίνηση, αλλά χωρίς να αποκλείω τα τόπια, τις υποβρύχιες λήψεις, τις νυχτερινές λήψεις και άλλες λήψεις.

Μετά τον διαγωνισμό θα σου έκαναν προφανώς την ερώτηση αν υπήρξαν άλλες ωραίες φωτογραφίες στον διαγωνισμό. Υπήρξαν;

Θα σας πω ειλικρινά ότι αυτή την ερώτηση μου την έκαναν αρκετοί, το περίεργο, όμως, είναι ότι μου την έκαναν άτομα από την χώρα μας και κανένας από τους φίλους που έχω στο εξωτερικό. Και βέβαια υπήρξαν ωραίες εικόνες από άλλους συναδέλφους του εξωτερικού, που μερικές μου άρεσαν και έμεναν προσωπικά, αλλά τελικά επιλέχθηκε η δική μου φωτογραφία από τους ειδικούς κριτές.

Share.

About Author

Leave A Reply