Νέο trend στην ιστιοπλοΐα!

0

Eδώ και χρόνια σκεφτόµουν ότι από τον χώρο λείπει µια premium σχολή ιστιοπλοΐας. Μια σχολή που δεν θα στέκεται στον στενό της ρόλο, αυτόν της εκµάθησης της ναυτικής τέχνης, αλλά θα προσφέρει πολλά περισσότερα στον µαθητή της. Ακόµα και ο όρος ‘µαθητής’ σε αυτή ίσως να µην χαρακτηρίζει απόλυτα αυτό που θα ήταν ο συµµετέχων στο σχήµα αυτό. Ίσως θα έπρεπε κανείς να τον χαρακτήριζε µέλος µιας παρέας, που, µε κοινό ενδιαφέρον για την ιστιοπλοΐα, όλοι µαζί κάνουν πράγµατα που τους ευχαριστούν και που τους κάνουν να περνούν καλά! Μιας παρέας που θα περνάει το Σαββατοκύριακό της στο ζεστό περιβάλλον του Ιστιοπλοϊκού Οµίλου Πειραιώς κάνοντας ιστιοπλοΐα και προγραµµατίζοντας την επόµενη κοινή τους ιστιοπλοϊκή ή άλλη δράση.

Το όραµα αυτό περιλαµβάνει µοντέρνα, σύγχρονα σκάφη, καινοτόµες µεθόδους εκµάθησης της ιστιοπλοΐας και εµπλοκή όλων των ανθρώπων του οµίλου ώστε ο µαθητής αµέσως να νιώσει ευπρόσδεκτος στον όµιλο και ότι έχει το κέντρο της προσοχής µας. Να νιώθει πραγµατικά το πόσο σηµαντικός είναι για εµάς. Επίσης, αν κανείς το σκεφτεί, ο τρόπος που κανείς µάθαινε ιστιοπλοΐα τη δεκαετία του 30 που ιδρύθηκε ο Ιστιοπλοϊκός Όµιλος Πειραιώς µε τη σηµερινή εποχή είναι πρακτικά ο ίδιος. Και αυτό είναι λάθος. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και έχει εξέχουσα θέση στη διαδικασία της µάθησης σε πάρα πολλά πράγµατα. Γιατί όχι λοιπόν και στην εκµάθηση της ιστιοπλοΐας; Θα πρέπει και εδώ να δούµε τι τεχνολογίες µπορούν να χρησιµοποιηθούν ώστε ο µαθητής µας να µαθαίνει γρηγορότερα και ευκολότερα! Πέρα από πρόεδρος του οµίλου, ως άνθρωπος και επαγγελµατίας, αντιλαµβανόµουν την έντονη ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να ξεφεύγει από τη ρουτίνα της καθηµερινότητας και να κάνει δραστηριότητες που θα του καθαρίζουν το µυαλό από τα προβλήµατα που τον απασχολούν. Να τον βοηθούν να αποκτήσει ένα πιο υγιές lifestyle κοντά στη θάλασσα και να γίνει ένας yachtsman που θα αγαπήσει τον όµιλο και την ιστιοπλοΐα. Το βασικότερο όµως είναι να νιώθει σε κάθε του βήµα σε αυτή τη διαδικασία ότι το ‘ευ ζην’ είναι µια προσιτή πολυτέλεια. Κάτι που αξίζει να κάνει δώρο στον εαυτό του το Σαββατοκύριακο, και που ενσωµατώνει τόσο πολύ αξία µέσα του που η απόσβεσή του θα είναι άµεση και ανταποδοτική! Το όραµα ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά όταν ο Άκης ο Τσαρούχης, ένας εκπαιδευτής µε µεγάλη εµπειρία, τεχνική κατάρτιση αλλά και φαντασία, αποφάσισε να δεχτεί την πρότασή µου να έρθει στην προπονητική µας οµάδα. Σύντοµα κατάλαβα ότι και ο Άκης συµµεριζόταν το όραµα αυτό και ξεκινήσαµε µαζί να ζωγραφίζουµε αυτό το ‘κάτι νέο’ που θα άλλαζε τα δεδοµένα. Αυτό που θα αποτελούσε πρότυπο και που θα γινόταν πόλος έλξης κόσµου και δηµοσιότητας για τον όµιλό µας. Ο Ιστιοπλοϊκός Όµιλος Πειραιώς είναι παντού γνωστός για τις διακρίσεις που συνεχώς φέρνει για τη χώρα, και για τους ολυµπιονίκες που έχει βγάλει. Παράλληλα, έχει µακρά ιστορία στον τοµέα της εκµάθησης ιστιοπλοΐας και της διάδοσης του αθλήµατος µε πολυπληθείς ακαδηµίες, για άτοµα κάθε ηλικίας, που λειτουργούν µε επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια, και αποτελούν πρότυπο για τα ελληνικά δεδοµένα. Τώρα, ήρθε ο καιρός να θέσει για µία ακόµα φορά νέα, υψηλότερα στάνταρ στον χώρο της εκπαίδευσης της ναυτικής τέχνης!

Το πόσο γρήγορα στήθηκε το sailing spot, αποτελεί case study σε παγκόσµιο επίπεδο. Μέσα σε δύο µόλις εβδοµάδες καταφέραµε και στήσαµε όλο το concept, βρήκαµε και αγοράσαµε σκάφη για τις ανάγκες του τµήµατος και σε µία µόλις εβδοµάδα από την ανακοίνωση του τµήµατος είχαµε ήδη µαθητές και κάναµε προπονήσεις στη θάλασσα. Ήδη, από την πρώτη αυτή εβδοµάδα που µόλις είχαµε βρέξει τα νέα µας σκάφη, το µυαλό µας ταξίδευε στα επόµενα βήµατα και στις επόµενες εκδηλώσεις που θα κάναµε για τη νέα παρέα που είχε ξεκινήσει να δηµιουργείται στον όµιλο. Μια παρέα που θα βάλουµε τα δυνατά µας να καταλάβει ότι το live well είναι µια προσιτή πολυτέλεια.

Το διοικητικό συµβούλιο του οµίλου ευτυχώς αποτελείται από ανθρώπους µε µοντέρνες απόψεις και ιδέες και µε περισσή αγάπη για τη θάλασσα και τον όµιλο. Έτσι, η βοήθειά τους τόσο στο κοµµάτι το αρχικό, του στησίµατος, όσο και στη συνέχεια, είναι καταλύτης για τη βέλτιστη εµπειρία των φίλων µας στο sailing spot. Γιατί αν είναι δύσκολο το να στήσεις κάτι και να φέρεις έναν νέο µαθητή στον όµιλο και τη θάλασσα, είναι ακόµα πιο δύσκολο να τον κρατήσεις κοντά σου στο διηνεκές. Εκεί είναι που απαιτείται η υπερπροσπάθεια όλων, η φαντασία και, φυσικά, η δουλειά! Πρέπει η εµπειρία του να είναι συνεχώς θετική και να παίρνει συνέχεια αξία από αυτό που κάνει ώστε να καταφέρεις να τον έχεις κοντά σου. Και το κοντά σου, όσο και αν ακούγεται εγωιστικό, τελικά είναι αυτό για το οποίο εργαζόµαστε όλοι στον όµιλο: το να φέρουµε ανθρώπους κοντά στο άθληµα, να τους κρατήσουµε σε αυτό και να το κάνουµε να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει! Για το µέλλον, έχουµε πολλές σκέψεις και προγράµµατα για το sailing spot. Θα τα ανακοινώνουµε όπως αυτά προκύπτουν. Αυτό που σε αυτή τη φάση µπορώ να πω είναι ότι θα φροντίζουµε ο sailing spotter να έχει µονίµως µια ‘wow’ εµπειρία από τον όµιλο. Να έχει την επιλογή να συµµετέχει σε διάφορες δράσεις αλλά και να ζει απροσδόκητες θετικές εκπλήξεις στην καθηµερινότητά του στον όµιλο που θα τον κάνουν να µη χάνει προπόνηση. Μεγάλο ρόλο σε αυτό θα παίξουν και συνεργασίες τις οποίες τώρα διαπραγµατευόµαστε και που θα δώσουν µια πολύ ευχάριστη νότα.

Κλείνοντας, είναι καλό να σηµειώσουµε ότι ως κάτοικοι µιας χώρας που περιτριγυρίζεται από θάλασσα θα έπρεπε όλοι να γνωρίζουµε έστω να αρµενίσουµε µε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος. Τώρα, πλέον, µπορούµε να γίνουµε καλοί σε αυτό χτίζοντας όλο τον χρόνο εµπειρία, µέσα από τη ζεστή παρέα του sailing spot. ο λόγος που µπορούµε να το κάνουµε όλο τον χρόνο, είναι γιατί µε το sailing spot καταρρίπτουµε τον µύθο που υπάρχει ότι η ιστιοπλοΐα είναι ακριβό άθληµα. Σε εµάς η ιστιοπλοΐα είναι προσιτή για όλους!

 

Γιάννης Παπαδημητρίου

Ο Γιάννης Παπαδηµητρίου είναι ιδρυτής και Managing Director της ABOVE Advertising. Είναι καταξιωµένος επιχειρηµατίας µε πολυετή εµπειρία στον τοµέα της διαφήµισης. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Euro-pean University Business School και συνέχισε µε ΜΒΑ στη διοίκηση και το µάρκετινγκ επιχειρήσεων. Είναι, επίσης, πρόεδρος του Ιστοπλοϊκού Οµίλου Πειραιώς και µέλος του ∆Σ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Οµοσπονδίας και της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης.

Share.

About Author

Leave A Reply