Jetten 45 AC: Η επόµενη γενιά

0

Η νέα γενιά ενός επιτυχηµένου µοντέλου ήρθε και ακούει στο όνοµα Jetten 45 AC. Το νέο motor yacht, µεταλλικής κατασκευής, από το ναυπηγείο Jetten του Sneek, έχει ήδη αποδείξει τις αξίες του που το κάνουν διαφορετικό και έχει περισσότερα να προσφέρει, µέσα και έξω, µε καλύτερη ορατότητα, περισσότερο φως στους εσωτερικούς χώρους, πανοραµική θέα από τις άφθονες περιµετρικές τζαµαρίες, µοντέρνες σχεδιαστικές γραµµές και πληθώρα επιλογών χρωµάτων.

Η γνωστή πλέον Jetten Shipyard ξεκίνησε µε το δηµοφιλές 44 AC ως ένα αρκετά φιλόδοξο project, που τελικά όµως τελεσφόρησε, όπως αποδείχθηκε. Οι σχεδιαστές γνώριζαν πως οι µεταλλουργοί και οι τεχνίτες της Jetten µπορούν να κάνουν θαύµατα και γι’ αυτόν τον λόγο προχώρησαν µε τολµηρά σχέδια και καινοτοµίες που δεν συναντάει κανείς εύκολα σε άλλα σκάφη της κατηγορίας του.
Οµολογουµένως, το σκάφος ξεχωρίζει από µακριά µε τη µοναδική του εµφάνιση. Ωστόσο, πλησιάζοντας, γίνονται φανερά πολλά στοιχεία που αποπνέουν την ποιότητα της κατασκευής και τη σηµασία που έχει δοθεί στις λεπτοµέρειες.

Τα πανοραµικά παράθυρα µε τα διπλά τζάµια στη γάστρα συµπληρώνουν τις µοντέρνες σχεδιαστικές γραµµές του σκάφους και επιπλέον προσφέρουν απρόσκοπτη θέα προς τα εµπρός και προς τα πίσω. Τα µπροστινά παράθυρα είναι καµπύλα και τονίζουν τον χαρακτήρα του σκάφους, τον οποίο συνθέτουν κυρίως οι γλυκές γραµµές της υπόλοιπης κατασκευής, που είναι από ατσάλι δουλεµένο µε δεξιοτεχνία. Υπάρχουν αναρίθµητες µεταλλικές λεπτοµέρειες, όπως διάφορα fittings, αεραγωγοί –ακόµη και ποτηροθήκες από ανοξείδωτο ατσάλι– που ενισχύουν τον δυναµικό χαρακτήρα του σκάφους. Περιµετρικά της γάστρας υπάρχει ένα χοντρό λαστιχένιο ρέλι για προστασία από χτυπήµατα, ενώ στην ιδιαίτερη πρύµνη του σκάφους κυριαρχεί η πλατφόρµα για το κολύµπι, που κατεβαίνει µε τις πλαϊνές σκάλες.

Πάνω από τη θέση του τιµονιέρου και το σαλόνι, η οροφή µπορεί να ανοίξει ή να κλείσει, ανάλογα µε τις συνθήκες, κάνοντας την παραµονή στο ντεκ ευχάριστη για τους επιβάτες και το πλήρωµα, ακόµη και µε δύσκολες συνθήκες. Το σαλόνι της πρύµνης είναι πολύ άνετο, µε µεγάλα καθίσµατα µε ψηλή πλάτη, που από κάτω τους κρύβουν έξτρα αποθηκευτικούς χώρους. Εκεί προβλέπεται και χώρος για ψυγείο. Στο µεγάλο πλωριό κατάστρωµα του 45 AC υπάρχει χώρος για ηλιοθεραπεία.

Η σηµασία στη λεπτοµέρεια δεν είναι µόνο χαρακτηριστικό του συγκεκριµένου µοντέλου, αλλά και φιλοσοφία ολόκληρης της εταιρείας. Η Jetten δεν βιάζεται να βγάλει µοντέλα στην αγορά, ούτε να ναυπηγήσει σκάφη µαζικά, για να πουλήσει γρήγορα. Λεπτοµέρειες όπως οι ποτηροθήκες στο πλωριό κατάστρωµα ή το wet bar στην πρύµνη είναι χαρακτηριστικά παραδείγµατα τέχνης και τεχνικής που υποστηρίζουν αυτήν τη φιλοσοφία. Έτσι, παράγονται σκάφη ξεχωριστά, που υπερέχουν του ανταγωνισµού σε όλα τα επίπεδα.

Εσωτερικά, δίνονται τρεις βασικές επιλογές όσον αφορά τη φιλοξενία των επιβατών: Το σκάφος µπορεί να έχει τέσσερα, έξι ή οκτώ κρεβάτια, ανάλογα µε τη χρήση για την οποία προορίζεται. ∆ύο µπάνια µε τουαλέτα και ντους είναι στάνταρ.

Το σκάφος είναι ένα γεροδεµένο θαλασσινό σκαρί, αξιόπλοο, κατάλληλο για να ταξιδεύει στην ανοιχτή θάλασσα. Η σχεδίασή του είναι πιστοποιηµένη κατά CE κατηγορίας B. Έχει δύο στεγανά τµήµατα και όλο τον εξοπλισµό ασφαλείας που προβλέπεται, συν αυτόµατο σύστηµα πυρόσβεσης στο µηχανοστάσιο και πολλές αντλίες σεντίνας, ηλεκτρικές και χειροκίνητες, σε διάφορα σηµεία.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της ποιότητας κατασκευής της Jetten είναι η εξαιρετική ηχοµόνωση, ακόµη και στους χώρους που βρίσκονται κοντά στο µηχανοστάσιο. Το Jetten 45 AC µπορεί να κινείται µε µία Volvo D4-180-HP, αλλά µπορεί και να φτάσει τους 225 HP µε µία ή δύο µηχανές. Ο φωτισµός είναι παντού µε LED.

Η Jetten δίνει ιδιαίτερη έµφαση στο φινίρισµα στο εσωτερικό του σκάφους, µε εξειδικευµένους τεχνίτες, που δουλεύουν τα συγκεκριµένα υλικά κατασκευής πολλά χρόνια και έχουν µεγάλη πείρα. Κι αυτό φαίνεται αµέσως. Όσον αφορά τη γάστρα και το κατάστρωµα, υπάρχουν επτά επιλογές χρωµατικών συνδυασµών, που δένουν αρµονικά και χαρίζουν στο σκάφος µοναδική εµφάνιση.

Σχετικά µε το ναυπηγείο Jetten

Το ναυπηγείο Jetten Shipyard ιδρύθηκε το 1997 και έχει µέχρι σήµερα ναυπηγήσει 200 σκάφη. Οι εγκαταστάσεις του αποτελούνται από τις γραµµές παραγωγής Jetten, Bommelaar, MPC, Custom Build By και Beach, το οποίο µάλιστα τιµήθηκε µε τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Σκάφους της Χρονιάς (Europe’s powerboat of the year) για το 2017. Το 2008, η εταιρεία µεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις στο Sneek, όπου περίπου 30 εργαζόµενοι δουλεύουν πάνω στα µοντέλα της. Η στρατηγική της Jetten είναι να κατασκευάζει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα µέρη των σκαφών της εντός των εγκαταστάσεών της, προκειµένου να έχει τον έλεγχο της ποιότητας κατασκευής, από τη µεταλλουργία, το βάψιµο, το εσωτερικό και τις τεχνικές λεπτοµέρειες, µέχρι πολλά λειτουργικά και τεχνικά συστήµατα. Η Jetten έχει πελάτες από περισσότερες από 20 χώρες παγκοσµίως, από τη Νορβηγία µέχρι τη Λατινική Αµερική.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Πληροφορίες: www.jettenshipyard.com
Ολικό μήκος (LOA): 13,85 μέτρα
Μήκος γάστρας: 13,42 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 4,50 μέτρα
Βύθισμα: 1,10 μέτρα
Μέγιστο ύψος (με κεραίες/χωρίς κεραίες): 4,70 μέτρα/3,20 μέτρα
Εκτόπισμα (κατά 50% φορτωμένο): 19.600 κιλά

Share.

About Author

Leave A Reply