Foiler: Το ιπτάμενο yacht

0

Ένα σκάφος που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Dubai International Boat Show 2018, από το ναυπηγείο Enata, που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ήταν το Foiler, ένα πραγματικά καινοτόμο project, που στοχεύει αρχικά στην τοπική αγορά, με βλέψεις όμως διεθνείς.

Το σκάφος με το διαστημικό look προσφέρει, ωστόσο, πολύ στρωτές και ευχάριστες πλεύσεις, αλλά και τη μοναδική εμπειρία ταξιδέματος πάνω στα foils. Εξωτερικά, το φουτουριστικό του design προδιαθέτει σε κάτι διαφορετικό, όμως τα ακριβά υλικά, το ξύλο τικ και το δέρμα παραμένουν σταθερές αξίες πολυτέλειας και άνεσης. Μεγάλη σημασία έχει δοθεί και στην εργονομία, όχι μόνο για τον κυβερνήτη, αλλά και για τους επιβάτες, σε όλους τους χώρους.

Τα τέσσερα foils που σηκώνουν το σκάφος στον αέρα είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα, ώστε να είναι άκαμπτα και ανθεκτικά χωρίς βάρος, και έχουν τη δυνατότητα να μαζεύονται. Ενώ με τα foils το σκάφος ίπταται 1,5 μέτρο πάνω από το νερό, χωρίς αυτά γίνεται όπως κάθε κανονικό σκάφος του μεγέθους του.

Το Foiler προσφέρει μια πρωτόγνωρη εμπειρία στους επιβάτες, αφού η πλεύση του είναι πολύ ήρεμη και ομαλή. Το σκάφος ταξιδεύει πάνω από τα κύματα και αποφεύγει τα χτυπήματα, ενώ κατά τη διάρκεια όχι μόνο της απογήωσης αλλά και της προσνήωσης η μετάβαση είναι ανεπαίσθητη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και οι πιο ευαίσθητοι επιβάτες στον κυματισμό να μη νιώθουν την παραμικρή ενόχληση, ακόμη κι αν είναι επιρρεπείς στη ναυτία. Σε κύματα ακόμα και δύο μέτρων, το σκάφος ταξιδεύει ευθεία, με σχεδόν μηδενικά απόνερα και μάλιστα με υψηλές ταχύτητες.

Το σκάφος κινεί ένα υβριδικό σύστημα πετρελαιοκινητήρα-ηλεκτροκινητήρα που είναι φιλικό στο περιβάλλον, ενώ παρέχει απίστευτη απόδοση καυσίμου, με αποτέλεσμα μεγάλη οικονομία και απίθανες επιδόσεις.

Φτάνει δε ταχύτητες που αγγίζουν τους 40 κόμβους, ενώ αρχίζει να πλανάρει πάνω στα foils από τους 18 κόμβους, ακόμη κι όταν μεταφέρει επτά επιβάτες και τον κυβερνήτη.

Η δύναμη του υβριδικού κινητήρα προέρχεται από δύο μηχανές της BMW με 320 ίππους καθεμία, δύο ηλεκτρογεννήτριες και δύο ηλεκτροκίνητες προπέλες-τορπίλες. Το σκάφος, μάλιστα, μπορεί να κινηθεί για δέκα λεπτά μόνο με τη χρήση μπαταριών, με ταχύτητες 10 κόμβων.

Η ταχύτητα κρουαζιέρας του Foiler είναι 30 κόμβοι ενώ η εμβέλειά του φτάνει τα 130 ναυτικά μίλια, τα οποία εγγυάται η δεξαμενή καυσίμου των 300 λίτρων. Στους 20 κόμβους, η εμβέλεια αυξάνεται στα 260 ναυτικά μίλια. Όταν το σκάφος σηκωθεί στα foils, η ενεργειακή του απόδοση αυξάνεται κατά 20% τουλάχιστον.

Για ευκολότερη συντήρηση, τα foils μαζεύονται και σηκώνονται, όπως και οι προπέλες. Έτσι, όταν δεν χρησιμοποιούνται βρίσκονται εκτός νερού, με αποτέλεσμα να μικραίνει ο απαιτούμενος χώρος που χρειάζεται το σκάφος και να μη φθείρονται άσκοπα. Το γεγονός αυτό καθιστά το σκάφος ιδανικό σαν tender σε superyacht.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Πληροφορίες: www.foiler.com

Διαστάσεις
Ολικό μήκος: 9,45 μέτρα
Πλάτος με τα foils ανασηκωμένα: 3,3 μέτρα
Πλάτος με τα foils κατεβασμένα: 7,2 μέτρα
Πλάτος με τα foils κατεβασμένα: 0,6 μέτρα
Ύψος (για αποθήκευση): 2,3 μέτρα

Συνθήκες πλεύσης
Μέγιστη ταχύτητα: 40 κόμβοι
Ταχύτητα πλαναρίσματος στα foil: 18 κόμβοι, με πλήρωμα 8 άτομα (7 επιβάτες και ένας κυβερνήτης)
Μεταφορική ικανότητα: Προσώπων 8 άτομα, μέχρι ένα τόνο
Μέση εμβέλεια 130 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 30 κόμβους
Μέγιστη εμβέλεια 260 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 20 κόμβους
Ύψος πλαναρίσματος σε foil 1,5 μέτρο κύμα
Με κίνηση αποκλειστικά ηλεκτρική: Για 10 λεπτά με ταχύτητα 10 κόμβων
Χωρητικότητα δεξαμενής καυσίμου: 300 λίτρα

Σύστημα πρόωσης
2 κινητήρες Diesel με ιπποδύναμη 320 hp έκαστος
2 ηλεκτρικές γεννήτριες
2 ηλεκτρικές «τορπίλες» πρόωσης με προπέλες

Foiling (με ταχύτητες άνω των 18 κόμβων)
3 φορές μικρότερα κύματα (απόνερα) από όσα δημιουργεί ένα κλασικό σκάφος
Περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον και με ηπιότερη επίδραση στα οικοσυστήματα
Λιγότερο ενοχλητικοί θόρυβοι
20% μικρότερη κατανάλωση
Ελάχιστος θόρυβος από την τριβή της γάστρας στο νερό
Εξαιρετική σταθερότητα στο πλανάρισμα, ακόμα και με κυματισμό
Ελάχιστη επαφή με τη θάλασσα όταν ταξιδεύει με τα foils
Μίνιμουμ ανάγκη για συντήρηση, καθώς τα foils και οι προπέλες ανασηκώνονται από το νερό όταν δεν χρησιμοποιούνται

Share.

About Author

Leave A Reply