Διασκέδαση πάνω στο σκάφος

0

Η εταιρεία Fusion, που ξεκίνησε από τη Νέα Ζηλανδία με πάθος, αλλά και με την τεχνική υποδομή ώστε αργότερα να εξαγοραστεί από την Garmin, είναι έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Τουλάχιστον τον κόσμο της διασκέδασης πάνω στο σκάφος.

Τα προϊόντα της έρχονται να καλύψουν το κενό της high-end διασκέδασης στο σκάφος, με μια σειρά από ηχοσυστήματα που, εκτός από εξαιρετική πιστότητα στην αναπαραγωγή, προσφέρουν και ένα εντυπωσιακό user interface.

Αν λάβουμε υπόψη μας πόσες φορές έχουμε επισκεφθεί κάποιο πανάκριβο σκάφος, ανεξαρτήτως μεγέθους, που για τη μουσική διαθέτει ένα… ραδιόφωνο αυτοκινήτου, καταλαβαίνουμε σε ποιο κοινό απευθύνεται η Fusion. Στα μεγαλύτερα δε σκάφη, στα οποία οι πολλοί χώροι καλύπτονται ηχητικά από πολλά και ανεξάρτητα μεταξύ τους ηχοσυστήματα, καταλαβαίνουμε και το συγκριτικό πλεονέκτημα των Νεοζηλανδών.

Σε μια άρτια οργανωμένη παρουσίαση προς τον διεθνή Τύπο, που έγινε στις 25 Απριλίου στη Μαγιόρκα, η Fusion παρουσίασε τα νέα της προϊόντα, που θα τη μεταφέρουν στο μέλλον. Στο μέλλον του yachting και του ήχου.

Κορωνίδα των προϊόντων της νέας εποχής είναι η σειρά Apollo, που χαρακτηρίζεται “marine audio entertainment system”, περισσότερο δηλαδή από ένα ηχοσύστημα. Αναπόσπαστο κομμάτι της σχεδίασης όλων των προϊόντων της Fusion είναι ο προσανατολισμός τους προς το θαλάσσιο περιβάλλον. Προϊόντα που όχι μόνο αντέχουν τις δυσκολίες της θάλασσας, αλλά είναι και σχεδιασμένα για να λειτουργούν εργονομικά πάνω στο σκάφος.

Η σειρά Apollo πήρε το όνομά της -όχι τυχαία- από τον θεό του φωτός και του ήλιου, της ποίησης, της μουσικής και της μαντείας στην αρχαία ελληνική μυθολογία, τον Απόλλωνα. Το κορυφαίο ηχοσύστημα της σειράς είναι το Fusion RA770, με το δημιουργικό design και την τεχνική αρτιότητα.

Εντυπωσιακή είναι η γυάλινη οθόνη αφής, ωστόσο τα πιο σπουδαία του πλεονεκτήματα βρίσκονται στο εσωτερικό του: η συνδεσιμότητα μέσω wi-fi, bluetooth και PartyBus, αλλά κυρίως ο επεξεργαστής Digital Signal Processing (DSP), που δίνει την εξαιρετική ποιότητα ήχου. Η οθόνη αφής ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες κινήσεις του χεριού, ώστε να είναι εύκολα χειρίσιμη πάνω στο σκάφος ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες.

Η σειρά Apollo περιλαμβάνει ακόμη τα μοντέλα SRX400, σε μικρότερο μέγεθος, αλλά με παρόμοιες δυνατότητες.

Η ψηφιακή επεξεργασία του ήχου μέσω του κυκλώματος DSP σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής και πριν ο ήχος φτάσει στα ηχεία γίνεται ψηφιακός και υφίσταται την απαραίτητη επεξεργασία ώστε να υπάρξει το τέλειο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα με ή χωρίς την επέμβαση του DSP είναι φανερό.

Ο έλεγχος όλων των συσκευών της σειράς γίνεται μέσω του Fusion-Link, ενός app που διατίθεται δωρεάν για Apple και Android, ώστε οι συσκευές, αντί από τηλεχειριστήρια, να ελέγχονται από smartphone ή tablet. Το interface, μάλιστα, του app είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της συσκευής.

Γενικά, οι συσκευές δεν περιλαμβάνουν εκτενή παραμετροποίηση, που άλλωστε είναι κάτι που ως φιλοσοφία ανήκει στο παρελθόν. Πλέον, τα ηλεκτρονικά, όπως το DSP αλλά και το «έξυπνο» software, αναλαμβάνουν την ιδανική αναπαραγωγή χωρίς την επέμβαση του χρήστη. Ωστόσο, οι χρήστες μπορούν να διαμορφώσουν διαφορετικά προφίλ ανάλογα με την προσωπική τους προτίμηση.

Η συνδεσιμότητα μέσω του PartyBus αποτελεί μια καινοτομία της Fusion που επιτρέπει σε όλες τις συσκευές της εταιρείας που βρίσκονται πάνω σε ένα σκάφος να συνδέονται μεταξύ τους και να συγχρονίζονται. Με άλλα λόγια, αν ο ιδιοκτήτης ενός μεγάλου σκάφους κάνει πάρτι, υπάρχει η δυνατότητα όλες οι συσκευές αναπαραγωγής σε όλους τους χώρους του σκάφους να παίζουν την ίδια μουσική.

Οι «πηγές» μπορεί να είναι από την παραδοσιακή θύρα USB μέχρι το συνηθισμένο πλέον playlist του κινητού μας. Επειδή, μάλιστα, ο ήχος από το κινητό μεταφέρεται μέσω bluetooth, ενώ το app ελέγχου επικοινωνεί με wi-fi, μπορούμε παράλληλα να τρέχουμε και τα δύο χωρίς πρόβλημα.
Η συσκευή συνδέεται ακόμη με Optical Audio (TV), Advanced SiriusXM (για τις ΗΠΑ), DAB+, Ραδιόφωνο AM/FM και δύο θύρες AUX. Σημαντική, επίσης, είναι η δυνατότητα σύνδεσης μέσω Universal Plug and Play (UPnP) αλλά και Ethernet.

Οι οθόνες του Apollo RA770 και του SRX400 είναι 4,3 και 2,7 ιντσών αντίστοιχα, με προστασία από νερό και σκόνη και έντονο contrast, ώστε να είναι ορατές ακόμη και στο φως του ήλιου.
Τα μενού μπορούν να αλλάξουν γλώσσα από Αγγλικά σε Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ολλανδικά και Ιταλικά.

Η επίδραση της -πλέον μητρικής εταιρείας- Garmin στα προϊόντα και τη φιλοσοφία της Fusion είναι εμφανής. Η Fusion είναι υπεύθυνη για την εξαιρετική ποιότητα του ήχου, ενώ η Garmin έχει φέρει την υψηλή τεχνολογία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα και τα χαρακτηριστικά των εφαρμογών.

Εκτός από τη σειρά Apollo, που πραγματικά έκλεψε την παράσταση, η Fusion παρουσίασε και ένα πολύ χρήσιμο προϊόν που θα λύσει πολλά προβλήματα ειδικά σε μικρότερα σκάφη ή σε ξεχωριστούς χώρους μεγαλύτερων σκαφών. Αυτό είναι το Panel-Stereo. Το Panel-Stereo έχει τη φιλοσοφία «όλα σε ένα», συνδυάζοντας την υψηλή ποιότητα ήχου που πρεσβεύει αδιαπραγμάτευτα η Fusion. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει ενσωματωμένο ενισχυτή, το γνωστό Digital Signal Processing (DSP), τρία ηχεία των 3 ιντσών και ενισχυτή μπάσου. Από πηγές ήχου διαθέτει ραδιόφωνο AM/FM, USB, AUX και bluetooth, ενώ ελέγχεται από smartphone μέσω του Fusion-Link. Η συσκευή, μάλιστα, μπορεί να τοποθετηθεί χωνευτή, ώστε να έρθει «πρόσωπο» με τον τοίχο ή με κάποιον αντάπτορα σε περίπτωση που δεν θέλουμε να ανοίξουμε τρύπες.

Τα ηχοσυστήματα της Fusion πλαισιώνουν τρεις σειρές ηχείων εξαιρετικής πιστότητας και αντίστοιχοι ενισχυτές. Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται όλα τα προϊόντα της Fusion από άκρη σε άκρη, τότε η απόδοση όλου του συστήματος είναι τέλεια, ενώ τα πάντα ελέγχονται από το ίδιο interface.

Ο έλεγχος, μάλιστα, εκτός από τη συσκευή και το Fusion-Link application, που τρέχει σε τηλέφωνα και tablet, μπορεί να μεταφερθεί στην κεντρική κονσόλα αν το σκάφος διαθέτει τέτοια, και μάλιστα οποιασδήποτε εταιρείας κι αν είναι αυτή.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως όλα τα προϊόντα της Fusion τα ακούσαμε και τα δοκιμάσαμε όχι μόνο στο προστατευμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον ενός στούντιο, αλλά και έξω, στη θάλασσα, πάνω στα σκάφη. Μάλιστα, διάφοροι συνδυασμοί συστημάτων ήταν εγκατεστημένοι σε κάθε είδους σκάφος, από ένα μικρό open σκάφος Sea Ray, ένα ιστιοφόρο Bavaria 50 ποδών και δύο μεγάλα μηχανοκίνητα σκάφη, ένα Princess και ένα Fairline.

Share.

About Author

Leave A Reply