Η νέα τεχνολογία στη διεθνή κρουαζιέρα

Όταν πριν από 3-4 χρόνια παρουσίασαν οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας τις προτάσεις τους για την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στα κρουαζιερόπλοια, με στόχο την εξυπηρέτηση του επιβάτη κρουαζιέρας και τη διεκπεραίωση των διαδικασιών (διαχείριση, ασφάλεια, κ.λπ.), οι ειδικοί θεώρησαν ότι αυτές οι εξελίξεις θα είχαν διάρκεια πλήρους εφαρμογής για την επόμενη δεκαετία και με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να ορίσουν πώς θα είναι το κρουαζιερόπλοιο του μέλλοντος.

Η διάψευση όμως δεν άργησε να έρθει από την ίδια την εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας και της ναυπηγικής. Η ραγδαία αυτή εξέλιξη μετατράπηκε σε επανάσταση, ειδικά για τις καινοτόμες εταιρείες κρουαζιέρας, και πλέον κανένας δεν μπορεί να απαντήσει για το πώς θα είναι το κρουαζιερόπλοιο το 2030 ή το 2040.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτά τα νέα δεδομένα εστιάζονται στην αλλαγή θεώρησης για την κρουαζιέρα, που από θαλάσσια περιήγηση έχει εξελιχθεί σε αναζήτηση εμπειριών σε συνδυασμό με την ικανοποίηση του επιβάτη κρουαζιέρας, στην προστασία του περιβάλλοντος σε όλα τα επίπεδα, στην πλήρη αναβάθμιση όλων των διαδικασιών ασφάλειας και προστασίας, στην εικονική πραγματικότητα (virtual reality, augmented reality, artificial intelligence) κ.λπ.

Η ραγδαία ανάπτυξη της διεθνούς κρουαζιέρας και η χρηματοδότηση του κλάδου των ναυπηγήσεων έχουν οδηγήσει τις εταιρείες κρουαζιέρας στο να τολμούν αλλαγές που πριν από λίγα χρόνια ήταν αδιανόητες, όπως την εκ θεμελίων διαφοροποίηση του μοντέλου κατασκευής των κρουαζιερόπλοιων των νέων σειρών που θα παρουσιαστούν τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, ενώ μέχρι σήμερα όλες οι νέες σειρές κρουαζιερόπλοιων που παρουσιάζονταν από τις εταιρείες κρουαζιέρας είχαν αναφορές και δεδομένα στις προηγούμενες σειρές, πλέον (οι πιο καινοτόμες από αυτές) προχωρούν στην εκ θεμελίων αλλαγή του σκεπτικού και της φιλοσοφίας ναυπήγησης, παρουσιάζοντας εντυπωσιακά και καινοτόμα κρουαζιερόπλοια, που εφαρμόζουν όλη τη διαθέσιμη σύγχρονη τεχνολογία.

Το πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι ενώ η διεθνής κρουαζιέρα ακολουθούσε σε εφαρμογή άλλους τομείς μεταφορών (π.χ. αερομεταφορές), πλέον καινοτομεί και πρωτοπορεί σε σχέση με αυτούς.

Δείγματα της τεχνολογικής πλέον επανάστασης που συμβαίνει στη διεθνή κρουαζιέρα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ με τα εγκαίνια δύο εμβληματικών τερματικών σταθμών κρουαζιέρας, στην πρωτεύουσα της παγκόσμιας κρουαζιέρας (Miami και Port Everglades), του Crown of Miami (Terminal A) και του Terminal 25 στο Port Everglades (Fort Lauderdale), όπου έγινε εγκατάσταση και χρήση για πρώτη φορά βιονικών συστημάτων πλήρους ελέγχου πρόσβασης και αναγνώρισης χρηστών (επιβατών, προσωπικού).

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο ενθαρρυντικά (βελτίωση στη διαχείριση των διακινούμενων επιβατών από και προς τα κρουαζιερόπλοια, δραματική μείωση του χρόνου αναμονής, διαχείριση αποσκευών κ.λπ.) και πλέον θα αρχίσει να γίνεται μεταφορά τεχνογνωσίας στους τερματικούς σταθμούς αεροδρομίων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι αλλαγές αυτές θα ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη της διεθνούς κρουαζιέρας, και για τους επιβάτες κρουαζιέρας πλέον η εμπειρία θα ξεκινάει από την οικία τους, όπου θα έχουν αρχίσει το ταξίδι τους με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, θα διέρχονται τον τερματικό σταθμό με ευκολία και άνεση, θα κάνουν check-in με τα βιονικά συστήματα και σε ελάχιστο χρόνο θα βρίσκονται στο δωμάτιο του κρουαζιερόπλοιου έτοιμοι για τις αληθινές εμπειρίες των προορισμών.

Tips για το Cruise Terminal 25 της Celebrity Cruises (Port Everglades, FL, USA)

Στοιχεία για το πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο cruise terminal διεθνώς:
• Το πρώτο διεθνώς cruise terminal ειδικά σχεδιασμένο (brand-designed) για τις ανάγκες της πολυτελούς εταιρείας terminal κρουαζιέρας.
• Έχει χωρητικότητα φιλοξενίας 7.000 επιβατών κρουαζιέρας ταυτοχρόνως (άφιξη, αναχώρηση, διακίνηση) και υποστηρίζεται μόνο από 230 άτομα προσωπικό, λόγω της υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει.
• Εφαρμόζει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος, έχει βιοκλιματικό σχεδιασμό, όλες οι κάθετες επιφάνειες είναι κυρίως από γυαλί σε διαφανή ή ημιδιαφανή μορφή, για να διαχέεται το φως κ.λπ.
• Η διαδικασία του check-in γίνεται με pod συσκευές και με την εφαρμογή βιομετρικών μεθόδων και διαρκεί ελάχιστα σε χρόνο (frictionless arrival).
• Διαθέτει ειδικούς χώρους αναμονής για όλες τις κατηγορίες δωματίων, με σκοπό να κάνει απολύτως άνετη την έστω και ολιγόωρη παραμονή.
• Είναι το μοναδικό cruise terminal διεθνώς που διαθέτει ειδικούς χώρους (σαλόνια) για το πλήρωμα που κρουαζιερόπλοιου, που φιλοξενεί με πλήρεις υπηρεσίες (αναψυχής, επικοινωνίας κ.λπ.).

Αθανασία Ζαφείρη BA, MA, & Χρήστος Νικολαΐδης, MBA, PhD. ICCS corp.
www.cruiseconsultancy.com

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search